Chemistry Assignment

Chemistry Assignment

Chemistry Assignment

Gas Laws Worksheet

Boyle, Charles, Combined and Ideal Gas Laws

1) If 22.5 L of nitrogen at 748 mm Hg are compressed to 725 mm Hg at constant temperature. What is the new volume?

Ans: P1V1=P2V2

P1= 748mm of Hg V1 =22.5L P2 = 725mm of Hg

V2 = (748*22.5)/725 =23.21L

2) A gas with a volume of 4.0L at a pressure of 205kPa is allowed to expand to a volume of 12.0L. What is the pressure in the container if the temperature remains constant?

Ans: P1V1=P2V2

P2 = (4*205)/12 = 68.33L

3) What pressure is required to compress 196.0 liters of air at 1.00 atmosphere into a cylinder whose volume is 26.0 liters?

Ans: P1V1=P2V2

P2 = 196 x1/26   =7.54atm

4) A 40.0 L tank of ammonia has a pressure of 12.7 kPa. Calculate the volume of the ammonia if its pressure is changed to 8.4 kPa while its temperature remains constant.

Ans: P1V1=P2V2

V2 = 40  x12.7/8.4 = 60.48L

5) A sample of neon gas occupies a volume of 2.8 L at 1.8 atm. What would its volume be at 1.2 atm?

Ans: P1V1=P2V2

V2 = 2.8* 1.8/1.2 =4.2L

6) Calculate the decrease in temperature when 6.00 L at 20.0 °C is compressed to 4.00 L.

Ans:V1/T1 =V2/T2

T2 = 4.00 x  293/6.00 =195.3

Decrease in temp =293-195.3=97.67

7) A container containing 5.00 L of a gas is collected at 100 K and then allowed to expand to 20.0 L. What must the new temperature be in order to maintain the same pressure (as required by Charles' Law)?

Ans:V1/T1 =V2/T2

T2 = 20 *100/5 = 400k

8) A gas occupies 900.0 mL at a temperature of 27.0 °C. What is the volume at 132.0 °C?

Ans:V1/T1 =V2/T2

V2 = 900 x 405/300  = 1215mL

9) If 15.0 liters of neon at 25.0 °C is allowed to expand to 45.0 liters, what must the new temperature be to maintain constant pressure?

Ans:V1/T1 =V2/T2

T2= 45*298/15 = 894 K

T2 = 894 -273  = 621C

 

10) A gas balloon has a volume of 106.0 liters when the temperature is 45.0 °C and the pressure is 740.0 mm of mercury. What will its volume be at 20.0 °C and 780 .0 mm of mercury pressure?

Ans = P1V1/T1 = P2V2/T2

V2 = 740 *106*293/ (318 * 780) = 92.66l

11) If 10.0 liters of oxygen at STP are heated to 512 °C, what will be the new volume of gas if the pressure is also increased to 1520.0 mm of mercury?

Ans = P1V1/T1 = P2V2/T2

V2 = 760 * 10 *785/(273*1520) =14.38L

12) A gas is heated from 263.0 K to 298.0 K and the volume is increased from 24.0 liters to 35.0 liters by moving a large piston within a cylinder. If the original pressure was 1.00 atm, what would the final pressure be?

Ans = P1V1/T1 = P2V2/T2

P2  = 1 X 24 *298/(263*35) =  0.777atm

13) The pressure of a gas is reduced from 1200.0 mm Hg to 850.0 mm Hg as the volume of its container is increased by moving a piston from 85.0 mL to 350.0 mL. What would the final temperature be if the original temperature was 90.0 °C?

Ans = P1V1/T1 = P2V2/T2

T2 = 850*350 * 363/(1200*85)= 1058.75  K

 

14) A sample of argon gas at STP occupies 56.2 liters. Determine the number of moles of argon and the mass in the sample.

Ans: 22.4L at STP is 1 mole

Moles = 56.2 /22.4 =2.51mol

Mass  = 2.51 x 40

15) A 12.0 g sample of gas occupies 19.2 L at STP. What is the molecular weight of this gas?

Ans: 22.4L at STP is 1 mole

Moles = 19.2/22.4 =0.857mol

Molar mass  = 12.0/0.857=14g/mol

 

Pressure Unit Conversions Quiz

  1. The minimum air pressure for an official NFL football is 12.5 psi.  What is this pressure in kPa?

Ans= 86.2kpa

  1. A Navy submarine dives to a depth of 1000 feet (300 meters). The water pressureis measured to be 30 atm. What would be the height in millimeters of a column of mercury at this pressure?

Ans: 22800mm of Hg

  1. The weather news reports a high pressure front moving in with an barometric pressure of 32.3 inches of Hg.  What is this pressure in atm?

Ans 1.0795atm

  1. An experiment involving the Z Machine at Sandia National Labs in New Mexico was performed at 5000 psi.  What is this pressure in atm?

Ans: 340.2294596595atm

  1. A bag of potato chips is sealed in a factory near seal level.  The atmospheric pressure at the factory is 761.3 mm Hg. What is the pressure inside the bag of potato chip in kPa?

Ans 101.5kpa

  1. The lowest non-tornadic atmospheric pressure ever measured was 25.69 inches of Hg, set on 12 October 1979, during Typhoon Tip in the western Pacific Ocean.What is this pressure in kPa?

Ans : 87 Kpa

No Comments

Post a Reply